BIOGRAFIE

 


Thérèse Anne Marie Major werd in Giethoorn geboren uit een Nederlandse moeder en een Hongaarse vader. Haar moeder had haar leven lang in Giethoorn gewoond; haar vader was een vluchteling uit Budapest, in 1945 ontkomen aan de dood in kamp Neuengamme.

Thérèse was het vierde kind uit een rij van zes.

Citaten uit haar biografie:


‘Waren alle kindjes maar als Treesje Major, dan zou kleuterleidster een ideaal vak zijn,’ (juffrouw Alie - kleuterschool Giethoorn)

‘Treesje heeft een taaltop,’ (meester Kollen - Noorderschool Giethoorn)

‘Publiceer je je verhalen wel?’ (Tjerk Lanting, leraar Nederlands - Christelijke Mavo Steenwijk)

‘Prima! 9!’ (Boy Kaptein, leraar Nederlands - R.K. Havo te Steenwijkerwold)

‘Het is moeilijk te onderscheiden welke teksten je zelf hebt geschreven en welke je hebt geciteerd, wat natuurlijk pleit voor je schrijfvaardigheid,’ (Jon Derks, docent Nederlands - R.K. Pedagogische Akademie Steenwijkerwold)

‘Wil je je gedicht nog eens voorlezen? Nog een keer?’ (leraar Nederlands, Chr. Leraren Opleiding Zwolle)

Alle sporen wezen zo beschouwd in de richting van een schrijfcarrière voor Thérèse Major. Maar voordat die op gang kwam, voedde ze haar vier kinderen op. Met haar toenmalige echtgenoot runde ze een drukkerij. Ze publiceerden samen o.a. een Nederlands-Somalisch woordenboek, een wijkkrant, zakelijk, familie- en reclamedrukwerk en brochures.

Later werkte Thérèse als corrector en een korte tijd als redacteur. Ook pakte ze haar beroep van lerares op. Tenslotte besloot ze te gaan doen wat ze het leukst vond en het best kon: schrijven. Elke dag om negen uur achter de computer en om half vier er weer achter vandaan. Toen ze een serie verhalen gereed had, stuurde ze ze op naar Em Querido’s Uitgeverij B.V. te Amsterdam.

In 2001 publiceerde uitgeverij Querido haar ‘debuut in majeur’:

Johnny Mooiweer: acht verhalen over een tienjarige zelfbewuste belhamel, met een gecompliceerde verhouding tot zijn Hongaarse moeder.

In 2003 kwam daaruit voort Wat Mijn Moeder Niet Weet waarin de familieverhoudingen van zowel de Hongaarse als de Nederlandse kant worden uitgewerkt door de ontdekking van een geheim. Door Johnny natuurlijk.

In 2004 werkte ze mee aan Vakantie op Wadsoog, een omnibus met zomerverhalen, geschreven door diverse auteurs van Querido.

Het boek De Duik – one dive can f*ck up your life, het waargebeurde verhaal van een achttienjarige jongen die een duik neemt in ondiep water en daarbij zijn nek breekt, verscheen november 2007 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam te Amsterdam.

Van dit boek is een vertaling in het Duits verschenen: Der Sprung - one dive can f*ck up your life. Het wordt via Arena Verlag in Würzburg verspreid in de jeugdserie Life.

Mama, kom terug!, het slot van de driedelige serie over Johnny Mooiweer, verscheen herfst 2008 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling, de familiebiografie over haar Hongaarse afkomst en haar jeugd in Giethoorn, verscheen na acht jaar researchwerk bij uigeverij M.BOOX.

In samenwerking met de Israëlische uitgeverij Docostory schrijft Thérèse bedrijfsbiografieën en levensverhalen voor particulieren.

Sinds 2005 corrigeert en redigeert zij manuscripten, schrijft leesverslagen voor auteurs en begeleidt deze als schrijfcoach.

Nadat zij kennismaakte met de Taalwerkplaats Drenthe te Nieuw-Amsterdam bij Emmen kon ze haar kwaliteiten als onderwijzeres en redactrice samenvoegen door er diverse cursussen te geven.

Bent u benieuwd of Thérèse Major ook voor uw boek iets kan betekenen? Klik dan op:

Uw boek of M.BOOX